Menü bezárása
Asztali nézet
  Van hozzáférése? | lépjen be   Mobil nézet
Váltás az akadálymentes honlapra  2020. július 06. | Ma Csaba napja van.
Elektronikus ügyintézés

Halasi savanyúmáj

Halason és környékén szinte minden háznál kedvelt ez a téli disznóvágások idején elkészített étel. Fontos az alapanyagok gondos összeválogatása, amit a böllér végez el a húsok osztályozásakor, hogy miből mi készüljön. A savanyú máj ötvözi a magyar konyha jellegzetességeit. Sertéspörköltet főznek, fűszerezik törött paprikával, sóval, fokhagymával és köménymaggal. A májat megabálják, felszeletelik. A vékonyan felkarikázott hagymát ecetes, sós, cukros lében megfőzik. Végül rétegezve tálalják, sós burgonyával és fehér kenyérrel kínálják. Az alapanyag válogatástól függően kis eltéréssel többféle elkészítési módja is van. Például egy másik, nagyanyáink korából fönnmaradt, de ma is kedvelt elkészítési módja: a húslevesben egyben főtt tüskés húst (szűzpecsenye) fél centiméter vastag szeletekre vágják. Ugyanígy fölszeletelik az abált májat, lépet, bábakoncot (rágóizom). Pecsenyezsíron pici borsot, pirospaprikát pirítanak és ehhez hozzákeverik a fölszeletelt húsokat, májat, lépet. Erre rakják a sós vízben puhára főzött, pici cukorral, ecettel ízesített hagymasalátát, az egészet összerottyantják, tetejét sült velővel díszítve tálalják.

Halason és környékén szinte minden háznál kedvelt ez a téli disznóvágások idején elkészített étel. Fontos az alapanyagok gondos összeválogatása, amit a böllér végez el a húsok osztályozásakor, hogy miből mi készüljön. A savanyú máj ötvözi a magyar konyha jellegzetességeit. Sertéspörköltet főznek, fűszerezik törött paprikával, sóval, fokhagymával és köménymaggal. A májat megabálják, felszeletelik. A vékonyan felkarikázott hagymát ecetes, sós, cukros lében megfőzik. Végül rétegezve tálalják, sós burgonyával és fehér kenyérrel kínálják. Az alapanyag válogatástól függően kis eltéréssel többféle elkészítési módja is van. Például egy másik, nagyanyáink korából fönnmaradt, de ma is kedvelt elkészítési módja: a húslevesben egyben főtt tüskés húst (szűzpecsenye) fél centiméter vastag szeletekre vágják. Ugyanígy fölszeletelik az abált májat, lépet, bábakoncot (rágóizom). Pecsenyezsíron pici borsot, pirospaprikát pirítanak és ehhez hozzákeverik a fölszeletelt húsokat, májat, lépet. Erre rakják a sós vízben puhára főzött, pici cukorral, ecettel ízesített hagymasalátát, az egészet összerottyantják, tetejét sült velővel díszítve tálalják.

KERÜLJE A SORBAN ÁLLÁST!
Adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét elektronikus úton is teljesítheti.
KORONAVÍRUS
TÁJÉKOZTATÓ!
Hasznos információk
Segélyhívó telefonszámok, felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők
elérhetőségei, továbbá a helyi gyógyszertárak, közszolgáltatók,
közigazgatási intézmények, közjegyzők, tömegközlekedési
kirendeltségek, egyházak adatai
Helyi busz menetrend
Kiskunhalas Város helyi menetrend szerinti
autóbusz járatainak menetrendje
Adóslista
Önkormányzatunk felé adóhátralékkal
rendelkező cégek és magánszemélyek listája
Ebrendészet
Önkormányzati ebrendészet információi,
felhívásai, átvehető kutyák fényképes listája
Lakossági bejelentő
Véleménye, vagy problémája van? Írjon nekünk!
Vásárnaptár
Országos kirakodó-, autó-, termény-, állat-
és kutya vásár, továbbá zsibvásár időpontjai

Ismerje meg Ön is Kiskunhalas magával ragadó történetét, a kezdetektől napjainkig!

Az öt kötetből álló sorozat megvásárolható a Thorma János Múzeumban, továbbá már ingyenesen, elektronikus formátumban is elérhető.

A kötetek letöltése