Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra  2019. július 16. | Ma Valter napja van.
Elektronikus ügyintézés

Rendőrségi tájékoztató - Iskolakezdés

28
08
2018

A gyermekek legnagyobb bánatára rövidesen véget ér a nyári szünidő és újra becsengetnek a tanintézményekben. Reggelente ismét iskolába igyekvő diákok népesítik be az utcákat,utakat. Ebben az időszakban mindig megnövekszik a gyermekbalesetek kockázata, hiszen a nyári pihenés után a gyermekeknek vissza kell rázódni a tanév ritmusába.

Az óvodások, iskolások a nyári szünidő ideje alatt általában későn ébredtek és későn is feküdtek le. Ennek következménye, hogy az első hetek igen nehézkesen indulnak, hiszen a késői elalváshoz már a korai kelés társul. A fáradtság, kialvatlanság méginkább csökkenti a koncentrációt, biztonságot. Kérjük a szülőket, ha tehetik, kisebb gyermekeiket néhány hétig kísérjék el az iskolába.

A nyári szünetben – optimális esetben – a gyermekek azokkal tartották a kapcsolatot, akikkel jól érezték magukat, akikkel hosszabb ideje barátkoztak, és akiket a szülők is ismernek. Az iskola kezdetével ez is megváltozik, hiszen nem csak osztálytársaikkal töltenek 5-6 órát, hanem az iskola tágabb közösségével is. Az iskolai közösségekben, vagy akár az osztályban is fellelhetők úgynevezett agresszorok. Ezek a gyerekek nagyon rövid idő alatt ki tudják választani azokat a társaikat, akikkel kisebb-nagyobb csínytevést tudnak elkövetni, és azokat is, akik ezeknek a csínytevéseknek a célpontjai, áldozatai.

Ezekről a jelenségekről beszélni kell, de ha a csínytevés szabálysértéssé, vagy bűncselekménnyé fajul, ennél többet kell tenni. Amennyiben ezeknek az ilyen eseteknek nincs következménye, az agresszorok úgy érezhetik, hogy velük szemben tehetetlen a közösség, tehetetlenek a tanárok és a hatóság. Sajnos ugyanezt érezheti az áldozat is.

Ha nem kap segítséget a gyermek a tanáraitól, társaitól, a szüleire szeretne támaszkodni. Nem biztos, hogy el meri mondani mi történik vele nap mint nap az iskolában. Biztosítsanak gyermekeiknek kellő figyelmet otthon, hallgassák meg élményeiket. Ne legyen természetes, hogy nincs mondanivalója, nem akar a családdal közös programokon részt venni, vagy az, hogy feltűnően megváltozott a magatartása. Ne fogadják el, hogy zárkózottá válik és érdektelen a külvilág iránt. Ne fogadják el, hogy legjobb barátjává a számítógép válik, hiszen a megváltozott technikai környezet, és a magányosság is számos veszélyt hordoz.

További tanácsok a csatolmányban!


BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

K E C S K E M É T

Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbirbacs@bacs.police.hu

Iskolakezdés 2018.pdf
Hol vagyok? Városi hírek
Hasznos információk
Segélyhívó telefonszámok, felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők
elérhetőségei, továbbá a helyi gyógyszertárak, közszolgáltatók,
közigazgatási intézmények, közjegyzők, tömegközlekedési
kirendeltségek, egyházak adatai
Helyi busz menetrend
Kiskunhalas Város helyi menetrend szerinti
autóbusz járatainak menetrendje
Adóslista
Önkormányzatunk felé adóhátralékkal
rendelkező cégek és magánszemélyek listája
Ebrendészet
Önkormányzati ebrendészet információi,
felhívásai, átvehető kutyák fényképes listája
Lakossági bejelentő
Véleménye, vagy problémája van? Írjon nekünk!
Vásárnaptár
Országos kirakodó-, autó-, termény-, állat-
és kutya vásár, továbbá zsibvásár időpontjai