Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra 2019. január 23. | Ma Zelma és Rajmund és Emerencia napja van.

Több százan a Márton napi lámpás felvonuláson (galériával)

13
11
2017

Tavaly volt először Márton napi lámpás felvonulás Kiskunhalas központjában. Az ötletgazda a Felsővárosi Általános Iskola volt, Knábné Ági és kollégái kezdeményezéséhez csatlakozott a Halasi Média és Kultúra Kft. Ma kora este már százak gyülekeztek a mozi előtt, hogy részt vegyenek a Márton napi rendezvényen és megemlékezzenek Szent Mártonról.

A Márton nap a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is, egyben a téli pihenés időszaka. Ilyenkor vágták le a hízott libákat és az újbort is ekkor ízlelték meg először. Szent Mártonnak igen érdekes története van. A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született. A római császár katonájaként szolgáló ifjú Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva odaadta köpönyegét egy nélkülöző koldusnak. Éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában, Márton ettől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák születtek, püspökké is akarták szentelni.

Márton rendkívül szerény ember volt, így nem tartotta magát méltónak erre a címre, úgy döntött, elbújik egy liba ólban, a szárnyasok azonban olyan hangosan gágogtak, hogy a tisztelői megtalálták és Tour püspökévé szentelték. A rendezvényen a Református EGYMI fiataljai zenével, dallal léptek fel a közönség előtt, majd a Felsővárosi Általános Iskola diákjai adtak elő egy vidám színdarabot. A műsor zárásaként Szűcs Nagy Liza a Bibó István Gimnázium tanulója énekelt a közönségnek.

Több százan kapcsolódtak be a lámpás felvonulásba, a résztvevők megkerülték a Bethlen Gábor teret, a Zenepavilonhoz érve már forró teával várták a résztvevőket a szervezők.

www.halasmedia.hu

Márton nap (2017)

Hasznos információk
Segélyhívó telefonszámok, felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők
elérhetőségei, továbbá a helyi gyógyszertárak, közszolgáltatók,
közigazgatási intézmények, közjegyzők, tömegközlekedési
kirendeltségek, egyházak adatai
Helyi busz menetrend
Kiskunhalas Város helyi menetrend szerinti
autóbusz járatainak menetrendje
Adóslista
Önkormányzatunk felé adóhátralékkal
rendelkező cégek és magánszemélyek listája
Ebrendészet
Önkormányzati ebrendészet információi,
felhívásai, átvehető kutyák fényképes listája
Lakossági bejelentő
Véleménye, vagy problémája van? Írjon nekünk!
Vásárnaptár
Országos kirakodó-, autó-, termény-, állat-
és kutya vásár, továbbá zsibvásár időpontjai