Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra 2019. január 23. | Ma Zelma és Rajmund és Emerencia napja van.

Csipkeünnep a Hagyományok Házában

11
12
2017

Iparművészeti remekünk megalkotását ünnepelték december 7-én a 115 éves a halasi csipke című kiállítás megnyitóján Budapesten, a Hagyományok Házában. Érték és szépség jellemzi. Nemzedékről nemzedékre hagyományozódó művészet a csipkevarrás, melynek élő hagyományát jelenleg nyolcan művelik a Csipkeházban.

A december 7-i megnyitó közönségét Szabó Zoltán osztályvezető köszöntötte a Hagyományok Háza képviseletében. Ezt követően Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke részletesen ismertette a halasi csipke történetét.
- Dékáni Árpád művész-tanár álmodta meg.  Csipketerveit Markovits Mária tudta megvalósítani. Új technikát dolgozott ki, ami azóta is változatlan. A csipkék térhatását az öltések művészi variációja adja. A kézzel varrt csipkecsoda most jubilál – mondta.

A város nevében Fülöp Róbert köszöntötte a jubileumot. Kiskunhalas polgármestere a Hagyományok Háza közönségét a Csipkeházba is invitálta.
- Komoly küldetés fenntartani a csipke hagyományát. Azon dolgozunk, hogy a csipke eszméjét minél szélesebb körben megismertessük – hangsúlyozta.

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium nevében mondott ünnepi beszédet. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár rámutatott, a magyar iparművészet szerves részévé vált a halasi csipke.
 - Magas színvonalú, hosszú időre visszatekintő a technikája. Hungarikum, generációról generációra hagyományozódó művészet – fogalmazott.

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója elmondta, sok munkájuk van a kiállításban. Változatos összeállítással készültek a budapesti közönségnek.
- Szívünket, lelkünket, energiánkat beletettük a kiállításba. Bemutatjuk a nagy kiemelkedő csipkéinket: a Julianna, a hattyús, leveles és virágos terítőket, amelyek igazán jól mutatnak. Kiállítottuk a 115. évforduló alkalmából kiírt csipketervezési pályázat díjazott munkáit. Igyekszünk megmutatni, hogy a csipke a mai korban is mennyire használható. Modern lakás dísze is lehet – mondta.

- Egyformán fontos a régi időkben és az újonnan készült csipkék bemutatása. Megpróbáltunk átfogó képet adni az elmúlt 115 évről – összegzett Kardos Zsuzsanna művészeti vezető. A rendezvényen Gál Gabi énekművész működött közre népdalokkal. Kísérte Andrássy Krisztina zeneszerző, zongoraművész, az Operaház magánénekese és korrepetítora.

A Halasi Csipke Közalapítvány csatlakozott az MTVA Jónak lenni jó! jótékonysági kampányához. Az árverésre felajánlott halasi csipkét Siklósi Beatrix főszerkesztő, csatornaigazgató vette át Pajor Kálmán elnöktől.

www.halasmedia.hu

Hasznos információk
Segélyhívó telefonszámok, felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők
elérhetőségei, továbbá a helyi gyógyszertárak, közszolgáltatók,
közigazgatási intézmények, közjegyzők, tömegközlekedési
kirendeltségek, egyházak adatai
Helyi busz menetrend
Kiskunhalas Város helyi menetrend szerinti
autóbusz járatainak menetrendje
Adóslista
Önkormányzatunk felé adóhátralékkal
rendelkező cégek és magánszemélyek listája
Ebrendészet
Önkormányzati ebrendészet információi,
felhívásai, átvehető kutyák fényképes listája
Lakossági bejelentő
Véleménye, vagy problémája van? Írjon nekünk!
Vásárnaptár
Országos kirakodó-, autó-, termény-, állat-
és kutya vásár, továbbá zsibvásár időpontjai