Értéktár Kiskunhalason

 

Kiskunhalason is megalakult a Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata összesíteni és rendszerezni a város és környéke területén fellelhető települési és tájegységi értékeket.
A helyi értéktár létrehozásának célja, a térség természeti környezetének, szellemi, anyagi, művészeti  alkotásainak, hagyományainak, összegyűjtése, bemutatása, ezen keresztül az összetartozás erősítése.
A feladat: meglátni és megláttatni egy-egy helyi közösség speciális értékeit.
Az értékek közérdeklődésre tartanak számot, hasznos munka van bennük, egyediek, fenntartandóak. 
Egy érték Települési Értéktárba kerülésére bárki tehet javaslatot. A javaslattevő a benyújtani kívánt értéket a dokumentumokban található adatlap alapján elsősorban elektronikus formában adhatja be a jogszabályok előírásai szerint Kiskunhalas Város polgármesteréhez. Az Értéktár Bizottság a beérkezett javaslatokat megvizsgálja, kategorizálja és javasolhatja az egyes értékeknek a Megyei, illetve a Magyar Értéktárba vételét, azt követően Hungarikummá nyilvánítását. 

 

Mit tekintünk települési értéknek?
-    Agrár és élelmiszer-gazdaság: borászat, mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, pl.: Kiffer-körte. 
-    Egészség és életmód: gyógyszerek, gyógynövények, gyógyvíz-és fürdőkultúra, pl. Termálfürdő. 
-    Épített környezet: tudatos építési munka eredménye, pl.: Thorma János Múzeum épülete, Szélmalom
-    Ipari és műszaki megoldások: kézműipar, kézművesség, pl.: a kiskunhalasi víztorony
-    Kulturális örökség szellemi és tárgyi javai: Tánc, zene, régészeti lelőhelyek, pl.: halasi csipke, Halas Táncegyüttes, halasi verbunk
-    Sport: szabadidő eltöltése, szellemi sport, sportolói életmű, csúcsteljesítmény, pl.: Csenki Ferenc életműve. 
-    Természeti környezet: fizikai és biológiai képződmények, ökológiai rendszerek, természeti tájak, pl.: mocsári ciprusok
-    Turizmus és vendéglátás szellemi és tárgyi termékei: pl.: turisztikai szolgáltatások, programok, étel és italkészítési eljárások, pl.: Halasi Szüreti Napok, halasi savanyúmáj.
 

 

A Települési Értéktár Bizottság a lakosság közreműködésével szeretné megvalósítani a helyi értékek felkutatását, és kér mindenkit, akinek tudomása van helyi értékekről, hogy javasolja azok felvételét a Kiskunhalasi Települési Értéktárba.
Az értéktárba felvett értékek sora folyamatosan bővül. Legyen sok örömünk ebben a szép és „értékes” gyűjteményben!
Kiskunhalasi Települési Értéktár Bizottság

 

Nyomtatványok:
- Javaslattételi lap
- Támogatói Nyilatkozat
- Fénykép felhasználói nyilatkozat